Geef je zelfbeeld een boost!

Jij bent de enigste persoon die jouw zelfbeeld in handen heeft. Daarom is het belangrijk om zelf te werken aan een positief zelfbeeld. In deze blog geef ik je tips om je zelfbeeld te verbeteren, deze tips komen uit mijn eigen ervaring en hebben mij geholpen om een positiever zelfbeeld te krijgen. Herken jij ook een laag zelfbeeld bij jezelf? Deze tips zullen ook jou helpen om je zelfbeeld een boost te geven!

Tip 1: geniet van grote en kleine successen

Je hebt vaak te maken met successen in je leven, als die nou groot of klein zijn. Het is heel belangrijk om van de grote en kleine successen te genieten wanneer jij positiever wilt denken over jezelf. 

Vaak wordt er over kleine successen zoals heel simpel het avondeten koken voor je gezin heel ‘mild’ gedacht, de gedachte hierover is dat het allemaal niet zoveel voorstelt en dat het allemaal wel meevalt. Maar juist deze kleine successen kunnen je helpen om je zelfbeeld te verbeteren. 

Door te genieten van een klein succes krijg je meer zelfvertrouwen en meer zelfvertrouwen lijdt uiteindelijk tot een verbeterd zelfbeeld. Het kan je bijvoorbeeld een heel fijn gevoel geven dat je andere mensen blij hebt gemaakt door een lekkere maaltijd voor hun te koken en daardoor kan je positiever over jezelf gaan denken dat je ook echt iets kan bereiken en niet alleen maar nutteloos bent. 

Het genieten van kleine successen is dus erg belangrijk, het kan je een tevreden gevoel geven en hierdoor je zelfvertrouwen een boost geven. Grote successen zijn natuurlijk ook belangrijk, die wil ik hier niet nadrukkelijk benoemen omdat grote successen zoals het behalen van je diploma altijd wel gevierd wordt. Het is belangrijk om stil te staan bij de kleine gebeurtenissen die jou iets opleveren.

Tip 2: herken je zelfbeeld

Het komt vaak voor dat mensen zich groter voordoen dan dat ze zijn, dit heeft vaak de oorzaak dat ze onzeker zijn of zelfs verlegen. Juist deze mensen herkennen hun lage zelfbeeld niet, ze proberen het weg te lachen en proberen met de menigte mee te doen om zo toch nog leuk over te komen.

Dit is het tegenovergestelde van goed, het is juist belangrijk dat je herkent dat je een laag zelfbeeld hebt en hier ook daadwerkelijk mee aan de slag kan gaan. Door alles maar weg te lachen bereik je niks en blijft het probleem maar terugkomen. 

Door te herkennen dat je een laag zelfbeeld hebt en hier actief iets mee doet, kan je een blijvende verandering ontwikkelen. Dit is natuurlijk wat je wilt, een blijvend positief zelfbeeld ontwikkelen en je sterker voelen dan eerst. 

Tip 3: kijk niet naar wat anderen beter kunnen

Dit is een lastige, in je ogen doen anderen het bijna altijd beter dan jij. Het leuke hiervan is, dat het helemaal niet waar is want iedereen heeft bepaalde eigenschappen waarin hij of zij uitblinkt en beter is dan de rest.

Het is heel lastig om positief over jezelf te kunnen denken wanneer je het gevoel hebt dan anderen beter zijn dan jij. Dit kan verschillende redenen hebben: ze hebben bijvoorbeeld meer vrienden, halen betere cijfers op school of blinken net iets meer uit tijdens sport. 

Om uiteindelijk positief over jezelf te denken moet je de gedachte dat iedereen alles beter doet dan jij loslaten. Je moet je juist focussen op wat jij goed kan en je niet bezighouden met wat anderen beter kunnen dan jij. Door de focus op je eigen kunnen te leggen ga jij je beter voelen, je bent namelijk bezig met de positieve dingen over jezelf te benoemen, dit zorgt dat jouw zelfbeeld positiever wordt.

Tip 4: trek niets aan van wat anderen van jou vinden

Als we kijken naar de oorzaken waardoor je last kan krijgen van een laag zelfbeeld, denk ik dat dit de meest voorkomende oorzaak is. Het komt namelijk vaak voor dat we ons te veel bezig houden met wat de mening van anderen over ons is.

Zelf herken ik dit probleem ook al te goed, op de middelbare school was ik heel veel bezig met wat anderen nou precies dachten of vonden van mij. Dit kan heel je heel onprettig laten voelen en ook minder leuke gevolgen hebben zoals onder andere pesterijen of buitengesloten worden.

Ik durf te wedden dat jij je hier ook mee bezig houdt, maar het is juist heel belangrijk om dit niet te doen. Je zelfbeeld draait om jou en om niemand anders! Het gaat erom dat jij je goed en prettig voelt ongeacht je uiterlijk, achtergrond of seksuele voorkeuren. Tuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan maar door steeds meer naar jezelf te luisteren en in je hoofd te blijven houden dat je goed bent zoals je bent, wordt het steeds makkelijker om positiever over jezelf te denken.

Nu lees je dit en denk je waarschijnlijk ‘’dit is te veel moeite’’ of ‘’ik kan dit niet’’ maar geloof me, geef het de tijd en geef jezelf een kans hierin. Na een tijdje voel jij je een stuk beter over jezelf dan dat je eerst deed.

Voor meer tips kijk op de site van proudly imperfect hier kan je meer tips uit eigen ervaring voor het verbeteren van je zelfbeeld vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *